От идея до обичан образ: В арт кухнята на ИО

Вълшебни създания, сладки извънземни, пияни пирати, футуристични роботи… нищо от изброените не е чуждо за художник на игри. Това важи с пълна сила за художниците на Империя Онлайн и се доказва постоянно чрез разнообразните мобилни игри на компанията.

Йо

„Обичам всеки герой, който съм създала – всеки е специален по свой начин“, казва 23-годишната Йоанна Викторова – един от художниците на мобилни игри. Йо, както я наричат колегите й, вече е рисувала за 5 от официално излезлите игри на компанията и в момента вдъхва живот на герои в още две предстоящи заглавия.

ПРОЦЕСЪТ

IO GamesПроцесът по превръщане на концепция в лъскава игра не е никак кратък.

„Първо избираме арт стила – и аз, и продуцентът споделяме изображения, които смятаме за подходящи за отправни точки. Това са снимки или картини, които ни вдъхновяват и са тематично свързани по някакъв начин“, казва Йо.

След като стилът е избран, започват експериментите. Йо понякога предоставя няколко скици, от които екипът да избере най-подходящата визия. С аудио книга за фон младата художничка започва да гради върху одобрения вид на героя. Вдъхновението не винаги идва само от идеята за играта. Тя понякога взима няколко творби на художници, които харесва и използва типа сенки от една, перспективата – от друга и т.н. След това смесва резултата със собственото си въображение, докато не прецени, че е достатъчно добро за показване.

ЙоАко и екипът е доволен от видяното, тя продължава със създаването на анимацията. В някои случаи е най-ефективно да използва кадри от тематично подобни видеа. В други случаи въображението й се справя достатъчно добре и само по себе си.

Когато всичко е готово и програмистите са го превърнали в интерактивно преживяване, удовлетворението е огромно! „Да видя творението си в действие и да наблюдавам как други хора се наслаждават на рисунките ми е просто страхотно!“, споделя художникът.

Йо понякога взима кадри от подходящи видеа, за да направи адекватна анимацията на героите си.

Йо понякога взима кадри от подходящи видеа, за да направи адекватна анимацията на героите си.

Резултатът от горепоказния процес.

Резултатът от горепоказния процес.

Въпреки че е завършила Професионалната гимназия по приложни изкуства в София с профил „Текстил“, тя е повече от щастлива, че е пробила в гейм индустрията. „Работата е разнообразна, винаги нова и интересна“, казва Йо. Някои от творците, които я вдъхновяват, са Dave Rapoza, Patrick Brown, Brosa, Adam Hughes, Alex Garner, J.C. Leyendecker и Ruan Jia.

В момента тя работи по изумително сладко създание и вече го обича толкова силно, колкото всичките си завършени творби!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.